fredag 2. august 2013

En ikke helt vanlig aften i Herceg Novi

.......... virkelig en kveld for minneboka.



Vi hopper ut av taxien utenfor Konoba Risan, en førsteklasses familierestaurant innunder gamlebyen. De serverer den beste pjeskavicaen og trolig også den største, med rikelig og smakfullt tilbehør, - og smilende service. Vi vandrer mer enn mette ned til båthavna og er glad det er nedoverbakke.


Verdensmesterskapet i vannpolo spilles i år i Barcelona og kampene overføres til utallige skjermer på Škver, store og små. Vi ankommer akkurat i tide, men ikke i tide til å finne ledige sitteplasser. Hele havna er full av folk. Vi må se kampen stående.


Montenegro spiller semifinale mot Italia. Stemningen er høy og blir enda høyere ettersom Montenegro rundspiller italienerne.

Montenegro vinner 10-8, til tross for at de sparer seg i den siste perioden. Dette lille landet avler vannpolospillere i verdensklasse på rekke og rad. Sporten er stor her.

 
Vi skal spille finale mot Ungarn på fredag. Vi vil bli å finne på Škver igjen.


Ikke nok med at vi sablet over Italia i bassenget. Vi går direkte over til ringen der Zvjezdan Vidaković, en lokal bokser fra Herceg Novi skal bokse om WBC-tittelen i lett tungvekt, og ikle seg beltet Middelhavsmester 2013. Og dette foregår live.


En boksering er skrudd opp i havna og havnebassenget er fylt til randen av folk. De klamrer seg fast overalt der det kan tenkes at man får et glimt av det som foregår i ringen. Det er tusenvis av oss, og hvor ellers kan du overvære noe slikt uten å løse inngangsbillett.




Og jammen slår vi italienerne her også. Italieneren er egentlig sjanseløs. Og vi har fått mye utav kvelden og kan slappe av med et par øl og rekija på kafebar Citadela og klappe oss på magen av velvære i den sene sommerkvelden. Sval fordi det trolig er under 30 varmegrader etter hvert.



Vel vitende om at vi gikk glipp av åpningen av den 27. filmfestivalen i Herceg Novi. Den foregår hver kveld hele uka på flere scener i byen, men hovedfilmene går på den gamle festningen Kanli Kula over gamlebyen.






En helt spesiell opplevelse å se film her med innløpet til Kotorfjorden som ekstra kulisse bak lerretet. Sluttscenen på en film jeg så her for mange år siden var nettopp med et ungt par på lerretet som etter hvert hadde funnet ut av hverandre. Tett omslynget under fullmånen på lerretet, og over lerretet hang vår egen fullmåne. Ingen kunne ha timet det bedre.



Hovedkonkuranseprogrammet på Kanli Kula

Festivalvinnere sendes på Forte Mare nedenfor gamlebyen.
 

Utvalget av studentfilmer sendes på amfiteateret

Dokumentarfilmene går på torget Belavista
 

Ikke nok med det. Vi må også forsøke å få avsatt tid til en tur til Kotor, der det årlige sommerkarnevalet pågår i helga.

 

 
Eller kanskje ikke.......
 
Kort sagt; ikke vær bekymret for at det kan bli kjedelig i Montenegro.
 http://oddimontenegro.blogspot.com/2013/08/en-ikke-helt-vanlig-aften-i-herceg-novi.html