lørdag 28. juni 2014

Juni

(Du kan trykke på bildene for å forstørre dem)
---------------------

Vær oppmerksom på at Sunčane Skale 2014 går av stabelen allerede 2. og 3. juli i år. Etter mange år på torget i gamlebyen er det igjen tid for å flytte arrangementet tilbake til festningen Kanli Kula, hvor det hører hjemme.
 --------------------------

Turistorganisasjonen i Herceg Novi har endelig klart å få vedtatt programmet for sesongen. Arbeidet har vært blokkert siden mars da bystyret ikke har vært operativt grunnet en vedvarende partipolitisk strid om valget av ny ordfører. De ansatte har ikke fått utbetalt sin lønn og arbeidet i en rekke kommunale sektorer har ligget på vent gjennom flere sesjoner i løpet av tre og en halv måned nå. De har enda ikke ny ordfører på plass, men turistorganisasjonen starter nå opp igjen sitt arbeid. Den mangeårige, og populære ordføreren Dejan Mandić måtte gå av i mars, etter sigende fordi han ble vel mye "statsmann" og forholdt seg for mye til hele det politiske landskapet enn bare til instrukser fra sitt eget parti. Hans andre fem-årsperiode gikk ut 24. april. Og forsøk på å finne hans erstatter har strandet gang på gang, da en rekke kandidater ikke har klart å samle nok støtte i bystyret. En katastrofe og skam for byen og kommunen. Polsk riksdag i Montenegro, med andre ord.
Store infrastukturprosjekt, som vann og avløp, er blitt veldig forsinket. Først nå er hovedveien gjennom Zelenika åpnet for fri ferdsel på grunn av dette. Det samme gjelder strandpromenaden på strekningen fra Forte Mare til Meljine.
-------------------------


3. juni er en av Montenegros nasjonaldager og markering av landets frigjøring fra unionen med Serbia i 2006. Denne dagen ble resultatet fra folkeavstemningen formelt ratifisert i parlamentet. Og Serbia hadde ingen formelle innvendinger. Som omtalt i kalenderen for mai var det close race, og dette kartet viser hvordan dette lille landet er befolket med mer eller mindre sympatier overfor Serbia, eller rettere sagt sympatier for eller mot union med Serbia. Herceg Novi utmerker seg som meget unionsvennlig, noe som kommer klart til uttrykk på mange vis gjennom hele året.
------------------------


3. juni 20:30
BRIŠI OD SVOJE ŽENE (Utslettet av sin kone) en morsom komedie. Dvorana Park.
Tekst: Rej Kuni. Regi: Dragan Jakovljević.
Skuespillere:  Aleksander Saša Vidić, Zorica Cvitković, Lidija Petrone, Danilo Babović, Zoran Trojanović, Lazar Petrović, Milovan Mićo Lalović og Goran Milojević.

VIII Internasjonale Barnekarneval
5. juni 19:00 Sahat kula (torget)
Seremoni med heising av festival-flagget
6. juni 20:00 Svømmebassenget på Škver (Dvorana Park i tilfelle regn)
Stort åpnings-show
7. juni 18:00 Torget N. Đurković – Njegoševa-gaten – Torget Marshall Tito

Karnevals-prosesjon. Gjester: Dragoljub Đuričić og Bubnjarska kompanija (trommeband)

Dragoljub Đuričić
---------------------------
7. juni 21:00
Konsert: EMBRUJO Javier Peke Rodriguez spansk pianist, komponist og musiker fra London 
program:
komposisjoner som går fra de klassiske røttene til flamencomusikken til moderne jazz og flamenco og spansk musikk.
Inngang 5 euro

10. juni 19:00
MALI PRINC (Den lille prinsen) et teatralsk eventyr for både voksne og barn.
Tekst: Antoan de Sent Egziperi. Regi: Predrag Braca Todorović.
Skuespillere: Marija Samardžić, Zoran Trojanović , Milovan Mićo Lalović, Aleksandar Saša Vidić, Lidija Petrone og Zorica Cvitković.

13. juni 19:00
Konsert: Baletski kamp MASLINA (Ballett-kompaniet "Oliven")
organisator: Russisk kultursenter

14. juni 19:00 Russisk kultursenter
Peter Pan - ballettforestilling for barn. Alegra fra Podgorica.

Det russiske kultursenteret er nå flyttet til den tidligere Restoran Belvedere i Srbina, hvor jeg hadde mitt første møte med denne byen i 1988, et møte som satte spor. Det gamle skiltet er stablet bort i uthuset. Husker jeg sa til meg selv at hit måtte jeg tilbake. Og siden har jeg knapt reist til andre steder.
 -----------------------
21. juni
Montenegro vant bronsekampen mot Australia i vannpoloens verdensliga i Dubai. I finalen slo Serbia knock-out på Ungarn. Vannpolo-sesongen er dermed avsluttet og de kan samle krefter til en ny sesong. Vi gleder oss. I løpet av sommeren vil det likevel bli både trenings-samlinger og trenings-kamper på Škver, så følg med på plakatene der.

21. juni 20:30
Konsert KSC DIANO, završni divertisman

24. juni 20:30 PLAN B
Tekst: Marija Čolpa. Regi: Slobodan Milatović.

27. juni 21:00

Visning av monodramaet "JA, MAHALAC" – Dragan Maca Marinković

------------------------

Tidligere Hotel Tamaris er nå ei byggeklar tomt der kjøperen hadde vidløftige planer for et nytt storhotell. Så vidløftige at hele prosjektet år etter år sirkulerer i diverse rettsinstanser. Med mitt sterke behov for å få noe positivt ut av dette kan jeg slå fast at det er stor framgang siden forrige år. I år skal tomta åpnes som en lenge tiltrengt parkeringsplass igjen.

For å avslutte enda mer positivt, vil jeg tilegne tittelen månedens blomst til pasjonsblomsten med tilhørende frukt. Bildene er tatt den 20. juni og blomsten fascinerer meg. Deg også, håper jeg.

-----------------

Kafebar Ćakula

Dessuten er det hyggelig å kunne slå fast at tidligere Lazarev Vrt faktisk er blitt åpnet som lovet, nå som kafebar Ćakula (ćakula er et dalmatisk begrep og betyr snakk eller heller sladder). Med mine minner derfra mange år tilbake kunne jo ikke forventningene oppfylles helt. Til det har jeg forandret meg mer enn denne oasen av en bakhage. Men vi må begge få en sjanse til å finne tilbake til noe av det etter hvert. Det er to unge jenter som står bak nå, og de gjør et fornuftig grep ved ikke å satse for potent på dyre løsninger. Det er ellers den vanlige måten å åpne etablissement på her; dyre og flotte møbler og et voldsomt image, og de fleste havner i trøbbel økonomisk gjerne etter første sesong. Dette er på flere måter en "nisje"-kafe. Den tilbyr en avslappet atmosfære med alt fra å måtte sitte på en murkant til å ligge i senger. Den byr på myk live-musikk og levende lys, og lokalet har interiørdetaljer som er tydelig preget av kvinners sans for stemninger. Jeg oppfordrer med dette alle til å stikke innom og hjelpe dem i gang.