søndag 3. august 2014

August

Herceg Novi
1. - 7. august 2014 - hver kveld kl 21:00 eller 22:00
Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival
med en rekke nasjonale og internasjonale produksjoner. Dette er den 28. filmfestivalen i Herceg Novi, og hele 90 filmer skal vises.
Sted: Festningene Kanli Kula og Fort Mare.
Dokumentarfilmer på torget Bela Vista

Studentfilmer i amfiteateret i gamlebyen og i Dvorana Park. Alt under åpen himmel.

 Kanli Kula

 Forte Mare

 Jeg glemmer aldri opplevelsen under filmfestivalen i 2007. Filmen sluttet akkurat slik en dramatisk kjærlighetsfilm skal slutte; et ungt par i full forsoning under en palmekrone. For meg ble sluttscenen ytterligere forsterket av at på vår egen himmel rett over lerretet hang fullmånen og smilte til oss.

30. juli - 30. august
Boktorget "Trg od ćirilice" (torg for det kyrilliske alfabet) med en rekke arrangement. Blant annet forestillinger for barn, konserter og presentasjon av bøker.
Sted: Torgene Sveti Stefan og Bela Vista

9. og 10. august kl 22:00
Konsert med Vlado Georgiev
Sted: Kanli Kula
Inngang: 10 euro

15. - 20. august - hver kveld kl 21:00, første kveld kl 21:30
Guitar Art Summer Fest

Sted: Torget Mića Pavlović

KOTOR
1. august kl 20:30-01:00
Karneval i havna med nasjonale 
og internasjonale grupper
med karnevalskonsert på 
Våpentorget (trg od oružja)
23. august fra kl 20:00
Bokeljska Noć (fjordnatta) med 
en rekke arrangement, stor 
tilstrømning og høy stemning.

NYTT
Av nyheter nå er vi mest opptatt av at det fortsatt ikke kommer nyheter fra kommunen om at de har klart å bli enige om hvem som skal bli ordfører i byen vår. Etter 4-5 måneder mener mange at det er på tide, men i gata merker man vel knapt at vi ikke har noen gallionsfigur. Det merkes bedre under diverse festivaler at det ikke er noen til å ønske et stort publikum velkommen til byen. Sesjonene i kommunestyret arter seg som en skikkelig tragisk komedie. Det siste er at ett parti nå vil anmelde en annen part for kriminell juridisk vold. Forestillingen fortsetter.

Det tidligere så ærverdige Hotel Rudnik (gruvekollektivet sitt hotell), bygget i 1920-årene har stått til forfall etter at jordskjelvet i 1979 påførte bygningen fundamentale skader.

På bildet ser du "tvillinghotellene" Jadran og Rudnik (t.v.) i sin storhetstid.
Jadran sto på det som i dag er terrassen til Gradska Kafana.

For 5 år siden ble fasaden innhyllet i plastduk for å illudere den gamle fasaden, men den har siden mer og mer vært påført skader av vær og vindkast. Det var blitt et trist syn som mange onde tunger mener var en god illustrasjon på forfallet i byen. Og uttrykk for kommunens mangelfulle evne til å få ting gjort. De vedtok i 1998 å få bygningen revet.


Taket var nå i ferd med å rase sammen, og den 31. juli i år kom tilstrekkelig med regn. Trekonstruksjonene ble søkktunge og deler av bygningen kollapset, som et slags uttrykk for tilsvarende kollaps i den politiske delen av kommuneadministrasjonen. Det er slik nyhetsmedier dekker saken.
Naboer ble skremt av kollapsen og trodde først det var et nytt jordskjelv. Det var et mirakel at ingen ble skadet. Det skjedde klokka 08:20. Så gjenstår det å se om noen er i stand til å få ryddet tomta.


Yukka-palmen på Bela Vista-torget har stått i praktfull blomsterprakt nå, og på veien ned til Škver benytter jeg ofte anledningen til å stikke innom den nye favorittkafeen Ćakula som byr på et skiftende lydbilde fra kveld til kveld, og på ei vannpipe (nargila) med eller uten nikotin og et rikt utvalg fruktsmaker, om du vil. Denne kafeen dukket opp for bare noen år siden, i de praktfulle lokalene til den fantastiske "Lazarev vrt". Dette var virkelig in-stedet mine første år her nede, men lokalet har stått tomt en rekke år før den oppsto i ny drakt.



Etter at den andre semifinalen i Jadranske Igre (Adriaterhavslekene) måtte utsettes pga at en av deltakerne døde under konkurransen, kunne endelig finalen gå av stabelen den 1. august. Dette er virkelig en lek i vann, men med full innsats og i krevende og kreative øvelser. Dette var finalen for lag i Montenegro. Vinner ble laget "Galioti" fra Tivat. De skal representere Montenegro i den internasjonale finalen 30. august i Biograd na Moru med vinnerne fra hele Adriaterhavsregionen, Italia, Slovenia, Kroatia og MN. På plass nr to og tre kom "Jadran Škver" og "Triatlonci", begge fra Herceg Novi. Forøvrig er det nesten til enhver tid aktivitet i vannpolobassenget på Škver, om det gjelder trening eller kamper. Stikk innom.



Hotel Centar sier nå at de ikke kommer til å åpne første byggetrinn i løpet av sesongen. De er fortsatt ikke ferdige, og sesongen er egentlig ferdig omgående så logikken er grei, den. Dermed går de rett på andre byggetrinn etter hvert, og forventer å bli ferdige i løpet av 2015. Det forventer ikke jeg, men de skal ha kredit for at de faktisk har framdrift. Og resultatet vil bli kjempefint.



Livet på strandpromenaden går sin vante gang, uten at det kan sies å være veldig folksomt. Man tenker tilbake til tiden da man måtte gå omveier for å komme raskt nok til gamlebyen, og måtte være tidlig ute for å finne ledig solseng. Håper disse krisetidene ikke varer lengre nå. Dette er det sjette året og nedgangen kan registreres hvert år, selv om offentlig statistikk fortsatt melder om oppgang.
AugustAugust

1 kommentar:

  1. Great post!!

    I was looking for this kind of travel agency. This informative post will help to find out more details about Walking Holiday Montenegro.

    Thanks for sharing it.

    SvarSlett