fredag 18. mai 2012

Flora B

berberis julianae (wintergreen barberry) (julianes berberis) (žutikovina)
Fra Kina. Barken er først lysegrønn, senere i sesongen lysebrun. Det er en tett, oppreist, rasktvoksende eviggrønn busk, med blad som er mørkegrønne over og blanke, blekgrønne under. Blomstene vokser i klaser, og er gule, av og til med et rødskjær, og de har en delikat duft. Den spiselige eggformede frukten  er blåsvart.

bougainvillea (bougainvillea) (bouganvilla) (bogumila)
Fra Sør-Amerika. En tornete klatrebusk som er eviggrønn her som det faller nok nedbør hele året; men løvfellende i soner med lang tørkeperiode. Tornene utsondrer en svart, voksaktig substans. Selve blomsten er liten og hvit, og står i klynger på tre, omgitt av tre eller seks spesialiserte dekkblader som ser ut som kronblad. De kan være rosa, lilla, røde, oransje, hvite eller gule. Bougainvillea glabra blir også kalt papirblomst fordi disse dekkbladene er tynne og papiraktige. En annen art som vokser her er bougainvillea spectabilis (stor bougainvillea).
 
brachychiton acerifolius (illawarra flame tree) (..) (..)
Fra Australia. Den er bemerkelsesverdig for sine røde eller purpur, klokkeformede blomster som ofte dekker hele treet før bladverket vokser fram. Bladene er variable, med opptil 7 dype fliker. Den belg-lignende frukten er mørkebrun, bred, båt-formet og ca 10 cm lang.


brugmansia (angel’s trumpet) (engletrompet) (brugmansija)
Fra Sør-Amerika. Det er en busk kjent for sine store trompetlignende blomster som kan bli 30-50 cm lange. En iøynefallende plante når den står i blomst, og den står i blomst til langt utpå vinteren. Blomstene er hvite, gule, rosa, oransje eller røde, og har en delikat, tiltalende duft; mest merkbar tidlig kveldstid. Frukten er grønnaktig først og modnes til gul-grønn, og meget giftig. Andre deler av planten er også giftige. Selv kontakt med øynene kan forårsake alvorlig skade. Noen steder er det forbudt med kjøp, salg, eller dyrking av brugmansia, men ikke her. Brugmansia arborea har hvite til blek-oransje blomster. Brugmansia sanguinea har lilla til røde blomster. Brugmansia versicolour har blomster som først åpner hvite, men som senere blir fersken, rosa, aprikos, eller de forblir hvite. Denne arten har ofte de største blomstene av alle brugmansia, opp til mer enn en halv meter lang.

buddleja davidii = b. variabilis (summer lilac/butterfly-bush) (sommerfuglbusk) (budleja)
Fra Øst-Asia. Busken er naturalisert i de fleste byer i det sentrale og sørlige Europa, hvor den villig sprer seg i terrenget og i hager. Til tross for at den er vakker, blir den derfor mange steder betraktet som ugress. De motsatte og lansettformede bladene er tomentose (dvs. dekket av små hår)undersiden når de er unge. Den lilla til purpur blomsterstanden dufter av honning.