onsdag 23. mai 2012

Flora Aabies alba (silver fir) (sølvgran/vanlig edelgran) (obična jela)
Sølvgranskogene i dette kalkholdige dinariske jordsmonnet har en åpen struktur som gjør den godt tilpasset vekstforholdene og klimaet. Likevel forekommer de helst i de mest nedbørrike områdene. Sølvgrana er stedegen her og kan nå 35 m. Barnålene er flate med to grønn-hvite bånd.

abutilon pictum (flowering maple) (stuelønn) ()
En stor slekt med omlag 150 arter fra Brasil og Argentina. Navnet skyldes de lønne-aktige bladene til noen arter, selv om slekten ikke er i slekt med ekte lønn. Abutilon pictum er en raskt voksende, eviggrønn busk eller lite tre som kan bli 5 m høy. Bladene er 3- til 7-fliket, ofte litt spraglet med gule flekker. Populær for sine prangende, hengende, klokkeformede blomster med 5 kronblad. Blomstene er i gult til rødt, med fremtredende vener i mørkere rødt, eller ofte laks-rosa til oransje.
acacia dealbata (silver wattle) (mimosa) (mimoze)
Slekten acacia innholder ca 1300 arter, omtrent 960 av dem er hjemmehørende i Australia. De kalles mimosa på flere språk, men ikke forveksles med den beslektede ekte mimosa. Den rasktvoksende acacia dealbata kan nå 30 m, og er typisk en pionérarter etter brann. Den er eviggrønn og blomstrer her i januar-mars. Trærne framstår i blomstringen nærmest som glødende i solnedgangen om vinteren. Blomstene har en fin, men sterk duft, og du anbefales å ta buketten din ut av rommet før du legger deg til å sove. I Italia, Russland og Georgia blir blomstene ofte gitt til kvinner på den internasjonale kvinnedagen. Flere steder feires blomstringen med en festival. I Herceg Novi varer Mimosa-festivalen i tre uker i februar med en rekke arrangement.


acanthus mollis (bear’s breeches) (akantusplanten) (mekani primog)
Stedegen plante som kan bli 2 m høy, med dypt flikede blad som vokser ved roten, og reiser seg langs stammen. De er skinnende mørkegrønne og kan bli 1 m lange. Blomsten er rør-aktig, med hvite og lilla til rosa kronblad, og med tornete grønne til violette støtteblad. Rotknollene kan ha en levetid på flere ti-år. Planten vokser på et oppreist, majestetisk vis når den får vokse fritt. Den gresk-romerske korint-søylen, og den eldgamle norske treskurden akantus-ranken, sies å være inspirert fra denne planten.


acer heldreichii (greek maple) (gresk lønn) (javor)
Acer heldreichiitrautvetteri” er et stedegent stort tre. I dette området vokser det helst over 1.400 moh. Det har glatt stamme med grå-brune stengler og skudd. Fra røde knopper vokser det fram 5-flikede hjerteformede blader, som farges gyllen-gule om høsten. Frukten er rød.


acer monspessulanum (montpellier maple) (montpellierlønn) (maklen)
Et stedegent mellomstort, tett forgrenet løvtre som sjelden blir mer enn 15 m høyt. Stammen kan bli 75 cm i diameter, med glatt, mørk grå bark på unge trær, og oppsprukket på gamle trær. Lett å kjenne fra andre lønnetrær med de spesielle bladene.
 

actinidia deliciosa (kiwi) (kiwi) (kivi)
Fra Sør-Kina. En rasktvoksende klatreplante som kan nå 9 m. Frukten er dekket av korte, stive hår, og fruktkjøttet på disse lokalproduserte kiwiene er fantastisk godt og friskt.


aesculus hippocastanum (horse-chestnut/conker tree) (hestekastanje) (divlji kesten)
Treet er stedegent i et lite område i fjellene på Balkan. Det kan bli 36 m høyt. Populært for sine spektakulære vårblomster, og vokser så langt nord som Harstad i Norge. Her nede trives det best til fjells hvor somrene ikke er for varme. Navnet kommer av misforståelsen at treet er en kastanje, og at de tidligere mente at frukten kunne helbrede brystsyke hester, men frukten er giftig for hester.


agapanthus umbellatus = a. africanus (african lily) (afrikas blå lilje) (milotica)
Fra Sør-Afrika. Denne vakre liljen kan nå 60 cm og bære hvit eller lyseblå blomsterstand. Hybrider opptrer også i mørkeblå, eller med gule striper eller grønne bånd.


agave americana (century plant) (agave) (agava)
Hovedsakelig fra Mexico. Plantene er flerårige, men hver stilk blomster normalt bare en gang og dør deretter. Navnet century plant referer til den lange tiden det tar før planten kommer i blomst med et stort antall korte rørformede gule blomster i klase. Den har en levetid opp til 30 år. Under blomstringen vokser en imponerende høy stamme fra midt i rosetten. Jeg har sett dem opp til 6-8 m her. Planten er sukkulent, dvs de lagrer plantesaft i tykke kjøttfulle blader som danner en stor rosett. Agaven er ikke i slekt med hverken kaktus eller aloe selv om de ligner av utseende. Den er kultivert til en rekke ulike varianter. De fleste med spraglete eller stripete blad. Ved å kutte stammen før blomstring samles den søte plantesaften. Den markedsføres nå som en sunn og naturlig sukkererstatning. Den blir også gjæret og destillert til drinken pulque, lik tequila. Plantesaften er ganske ubehagelig å få på huden. De sterke fibrene blir brukt til å lage tauverk og matter.


ailanthus altissima = a. glandulosa (tree of heaven) (gudetre) (pajasen)
Fra Kina. Ansett som en invaderende, illeluktende og plagsom vekst som villig setter nye rotskudd. Fra Kina også kjent under navnet ”stink tree”. Der er den populær som vertstre for silkemøllen ”ailanthus”. Treet ble innført til Europa i 1740-årene. Røttene, bladene og barken blir fremdeles brukt i tradisjonell kinesisk medisin.

<><><><>
albizzia julibrissin (persian silk tree) (persisk silketre) (svilenasta albicija)
Fra Asia. Et løvfellende tre med en særegen bred krone av horisontaltliggende blader og grener. Det kalles også ”sleeping tree” fordi bladene lukkes og bøyes ned om natten og i regnvær. Blomster produseres gjennom hele sommeren i tette blomsterstander. Blomstene er oppovervendte dusker av silkeaktige tråder, hvite eller rosa-røde med hvite baser. Frukten er en flat brun belg.


alocasia = colocasia (elephant ear taro) (elefantøre) (adam)
Det finnes en rekke alocasier fra tropisk og subtropisk Asia og Australia. De store sagtannede bladene vokser på lange bladstilker, mens de vakre blomstene vokser fram på en sentral, kortere stilk; ofte skjult bak bladene. Stilken er spiselig, men inneholder krystaller av oksalsyre som kan gi nummen og hoven tunge og resulterer i pustevansker og halssmerter. De nedre delene inneholder mer av giften, men langkoking sammen med syrlig frukt før servering reduserer risikoen.


aloe maculata = aloe saponaria (soap aloe/zebra a.) (aloe) (aloje)
Planteslekten aloe inneholder ca 400 arter av blomstrende saftige planter som hører hjemme i tropisk Afrika. De fleste arter har en rosett av store, tykke, kjøttfulle blader; mange uten stamme med bladrosetten voksende rett ved bakken. Aloe maculata er en art som lett krysser seg med andre arter i slekten, noe som kan gjøre den vanskelig å identifisere. Bladene variere i farge fra rød til grønn, men har alltid særegne H-formede flekker. Blomstene er tilsvarende variable i fargen, fra lys rød til gul, men er alltid buntet i en utpreget flat-toppet klase. Blomsterstanden bæres av en høy, fler-grenet stengel. Frøene er giftige. Saften fra bladene er tradisjonelt brukt som såpe.


aloe striatula (coral aloe) (aloe) (aloje)
Fra Sør-Afrika. En hardfør aloe med oransje-gule blomster i en kjegleformet blomsterstand. Den har karakteristiske mørkegrønne striper på stilken og bladene; og tynne tibakebøyde blad.

aloe succotrina (fynbos aloe) (aloe) (aloje)
Aloe succotrina kan lett dyrkes i middelhavsklima. Den danner klynger 1-2 m i diameter. Bladene danner tette rosetter. Blomsterstanden er en toppet klase av røde blomster. De brukes i plantefarging.


antirrhinum majus (snapdragon) (prydløvemunn) (zijevalica)
En stedegen plante med den særegne evnen i blomsten til å trekke seg sammen slik at den åpner seg som en kjeft. Når insekter entrer, klapper den sammen og avsetter sitt pollen på dem. Det er en flerårig urt, der de ville plantene har rosa til lilla blomster, ofte med gule lepper.
arbutus unedo (strawberry tree) (jordbærtre) (planika/jagodnjak/maginja)
En stedegen eviggrønn busk eller lite tre. De tvekjønnede blomstene er hvite eller svakt rosa, klokkeformet og dukker opp om høsten. Frukten modnes samtidig som neste sesongs blomstring. Umoden er den gul, og går over i skarp rød som moden. Busken er ikke i slekt med jordbær. Navnet kommer bare av likheten. Frukten er spiselig, selv om mange vil synes den er nummen og melete. Navnet unedo er avledet fra ”unum edo” (jeg spiser en). Bærene høstes til framstilling av syltetøy eller brennevin (rakija). Det er allment kjent her at å spise denne frukten rå virker svakt berusende.


aronia melanocarpa (black chokeberry) (svartsurbær) (aronija)
Fra Nord-Amerika. En busk med blader som blir dyprøde om høsten. De små blomstene er hvite og sitter tett sammen i klaser på 10-25 sammen. Frukten er en liten svart bær som er uspiselig . De brukes til å lage vin, syltetøy, saft og te, og til plantefarging.


atropa bella-donna (belladonna) (belladonnaurt) (velebilje)
En stedegen flerårig urteaktig liten busk med en kraftig rotstokk. De klokkeformede blomstene er lilla med grønn bunn, og er svakt duftende. Bærene, som først er grønne modner til skinnende svarte. Både bladverk og bær er svært giftige. De har en lang historie anvendt til medisin og kosmetikk. De ble det brukt som bedøvelse for kirurgi, og de gamle romerne brukte giften til å anrette dødelige pilspisser og til giftmord. Konene til keiserne Augustus og Claudius brukte denne giften. Slektsnavnet atropa kommer fra Atropos, en av de tre skjebner i gresk mytologi, og navnet bella donna er avledet fra italiensk og betyr vakker kvinne. Logikken er helt klar når vi beundrer blomsten.

aucuba japonica (spotted laurel) (..) (aukuba)
Fra Øst-Asia. En liten busk som normalt vokser i rik skogsjord med fuktige daler, tette skoger, ved bekker og i nærheten av skyggefulle fuktige klipper. Her er den derimot ofte å se i parker og private hager. Blomstene er små, med fire lilla-brune blader, produsert i klaser. Frukten er en rød bær, og av en eller annen grunn blir de ikke spist av fugl. Planten er på engelsk ofte omtalt som gold dust plant. Du kan enkelt se hvorfor av bildet.