opuntia (prickly
pear) (kaktus) (opuncija)
Dette er en planteslekt blant
flere i kaktus-familien,
opprinnelig fra flere deler av Amerika.
I kystsonen i Montenegro
er minst fem arter
innført. De vokser typisk med plateformede, avrundede stengler,
bevæpnet med to typer pigger; enten store og myke eller
stive pigger, eller små, hårlignende pigger som
lett trenger gjennom hud og
løsner fra planten. De produserer en spiselig frukt; kalt kaktus-fiken, rød, vin-rød, grønn eller gul-oransje.
De må skrelles med omhu for å unngå piggene. De brukes til å
lage godteri, syltetøy, brennevin
og juice. Meksikanerne har brukt
frukten i hundrevis av år; naturfolket der i tusener av år,
til å lage colonche,
en alkoholholdig drikk.
opuntia ficus-indica (indian fig) (fikenkaktus) (indijska
smokva) Denne arten dyrkes hovedsaklig som en
fruktavling, men også som
grønnsaken nopales,
som syltetøy, gelé og andre bruksområder.
Den vokser vilt, men den dyrkede
varianten kan bli 4-5 m høy. Blomstene
kan være både hvite, gule eller
røde på de ulike kultivarene. Den store,
søte frukten kalles
”tuna” på spansk, og smaken ligner
en ekstra søt
og saftig vannmelon.
opuntia humifusa (eastern prickly pear) (..) (žabica) De grønne stenglene på denne
lavtvoksende, flerårige kaktus er
flate og danner platesegment, som mange av de andre. Blomsten er
gul til gull-farget og sitter
rundt i kanten av modne segment. Den er voksaktig
og har hos enkelte et rødt senter.
Den saftige og
spiselige frukt modnes fra grønn til rød, og forblir ofte sittende på kaktusen til neste vår.
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar